Finále soutěže „Otevřete oči hrou“

Categories: Blog

V pátek 7.12. se v budově Technické knihovny v Praze konalo finále hry „Otevřete oči hrou“. My jsme tam nemohli chybět. Úkolem soutěže bylo vytvořit hru, která upozorní na jakýkoliv sociální problém. My jsme do soutěže vytvořili hru Welcome in Ataria. Jako téma jsme si vybrali události Arabského jara. Hry se dočkáte v létě, jakmile se nám podaří odstranit pár chyb a odmaturovat.

Finále se konalo v kavárně Traverza, která se nalézá v budově Technické knihovny. Po příchodu jsme se usadili ve velmi příjemném prostředí. Během okamžiku se kavárna naplnila jak soutěžícími, tak i vývojáři, prezentující své hry, a diváky. Program večera zahájil předseda Českých her o.s. Pavel Barák prezentací o historii konferencí GDS. Poté začal blok prezentací soutěžních titulů. Z pohledu na plnou kavárnu, před kterou jsem měl hru prezentovat, jsem byl nervózní. Nervozita ze mě spadla, během prezentace prvního soutěžního týmu. Nejdříve spustili trailer a poté se jich Jan Jirkovský, organizátor soutěže, zeptal na několik otázek. Řada s prezentací se na nás dostala jako na poslední. Málem se na nás zapomnělo, kdybychom se neozvali. Prezentace proběhla naprosto hladce. Trailer a pár otázek.

Už jen zbývalo vyhlášení. Napětí bylo obrovské. Naši protivníci byli velmi dobří, do soutěže vytvořili velmi kvalitní hry. Přesto jsme si ale věřili na hodnocená místa, kterých bylo pět. Bohužel jsme se neumístily. S pořadím her souhlasíme až na jednu, která zkopírovala již jednu existující. Toto jedno umístění bylo asi jedinou chybou celého večera.

To, že jsme se neumístili na odměňovaném místě je škoda. Do soutěže jsme se ale kvůli cenám nepřihlašovali. Hlavním důvodem bylo dokázat, že máme na dokončení hry. Navíc jsme získali mnoho nových zkušeností. Kdy se vám poštěstí, že se k vaší hře vyjádří desítka profesionálních vývojářů a recenzentů? Asi jedině na takovéto soutěži.

Bohužel do dnešního dne jsme neobdrželi slibované závěrečné hodnocení, proto neznáme ani naše umístění.

Na hru Welcome in Ataria se můžete těšit do léta, kdy je naplánované její vydání.